top of page

Tekrar Eden Diyet Denemeleri

Belki de ah şu birkaç kilomu daha versem diyorsun, ya da önceki diyetlerinde verdiğin kiloları geri almış ve tekrar bir diyet girişiminde bulunma ihtiyacı duyuyor olabilirsin.


-Peki soruyorum, neden devamlı hep başa dönüyorsun? Ya da diyetlerden çıkamıyorsun ?


Diyetlerde koyduğun kurallarla, yasaklarla beraber süreç hep yolunda gitmiyor. Belki çok mükemmel bir tavırla ‘sağlıksız veya kilo aldırır’ diye tanımladığın o besinleri asla tüketmemekle birlikte psikolojik olarak çok yorucu bir durumla karşı karşıyasın ve bu sana stres yaratıyor. Ya da yasakladığın o besinleri yediğinde çok fazla tüketmeye başlıyor olabilirsin bu da beraberinde olumsuz duyguları davet edebilir.

Hayatını diyette olduğun ve diyette olmadığın zamanlar olarak ayırıyorsan burada bir yanlışlık var demektir. Yediğin miktarları devamlı sayarak, belki kalorilerine bakarak, sürekli kontrolü elden bırakmamaya çalışarak pekte normal bir yeme durumu sağlanamıyor.


Belli kurallar çerçevesinde hayatı geçiremeyeceğimiz gibi, tamamen önemsememek veya takıntı boyutunda sürekli düşünmek bize yarardan çok zarar sağlamaktadır. Bunun için doğru bir analiz yapabilmek çok önemlidir.

Tükettiğin tek besin ile ne kilo alır/verirsin ne de sağlıklı/sağlıksız olursun.Tüm besinler senin için ulaşılabilir olup , aralarından seçim yapabilirsin.

Seçeceğin her besin belli bir enerji değeri sağlar.Herhangi bir besini yemek için belli koşulların olmasına gerek yoktur.

Besin tüketmek hak edilecek bir şey değildir, bazı besinleri yemek için aç kalmaya/düşük kalorili beslenmeye/cezasını çekmeye gerek yoktur.

Örneğin kaçamak yapma/cheat meal/cheat day tanımları aslında fazla/aşırı tüketime neden olabilir. Çünkü o besinleri yiyebilmek için kendini oldukça aç bırakıyor olabilirsin.

Gerçek şu ki, yemek yemek fizyolojik bir ihtiyaçtır. Tıpkı tuvalete gitmek gibi. Açlığının farkında olup, ihtiyacına uygun besin tercihleri yapabilirsin. Bunun için belli kurallar koymaya gerek yoktur.

Kendine iyi davranmak için, ihtiyaçlarını yok saymadan, sınırlar ve kurallar çizmeden farkındalıkla beslenebilirsin.


Diyet kalıplarından uzak beslenme tarzına şans vermeye ne dersin?


Konuk Yazar

Stajyer Diyetisyen Sare Etkeser

96 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

GIDA İSRAFI

bottom of page